Geboortefotografie

Geboortefotografie

In Amerika is het al langer ‘gewoon’, om de geboorte van je kindje vast te laten leggen in prachtige beelden. Gelukkig is het laten maken van een geboortereportage in Nederland in opkomst. Steeds vaker kiezen jonge ouders ervoor om deze unieke en super-speciale momenten vast te laten leggen door een professioneel fotograaf. Bedenk het maar eens…voor je huwelijk huur je een fotograaf in, voor verjaardagsfeestjes en ook voor jubileums, maar bij de geboorte van jullie kindje zou je kiezen voor wat iPhone plaatjes? Of je vraagt de verpleegkundige om wat foto’s te maken, maar die heeft eigenlijk ook andere belangrijke taken te doen en als de foto’s dan wazig zijn of te donker…is het eindelijk teleurstellend.
Als geboortefotograaf ben ik bij de weeën (ontsluiting) op oproep en bij de geboorte. En dat kan zowel bij een ziekenhuis bevalling als bij een thuisbevalling.
De emoties, de spanning, het gevecht en uiteindelijk de kennismaking van jullie kindje is zo emotioneel, dat probeer ik vast te houden in de foto’s. Uiteraard probeer ik ‘integere’ foto’s te maken, niet bloederig, niet te intiem…de geboorte van jullie kindje dat is het belangrijkste.

controle pasgeborenen
10 minuten na de geboorte; zo zat ze in de buik

Samenwerking met de verloskundigen of artsen is een belangrijk punt, als geboortefotograaf ben ik op de hoogte van de protocollen en gedragsregels. Als er tijdens de bevalling medische complicaties zijn en er wordt besloten dat er geen foto’s gemaakt kunnen worden, heb ik mij daar natuurlijk aan te houden. Ook de speciaal opgestelde gedragscodes voor in de operatiekamer zijn er voor om de prioriteiten zoals de gezondheid van moeder en kind in het oog te houden. En daar hou ik mij aan.

Geboorte baby keizersnede
Ook bij keizersnede bevallingen ben ik aanwezig! Wat een prachtkind!

Hoe werkt het eindelijk?
Voor geboortefotografie is bespreken erg belangrijk, niet alleen de kennismaking, maar ook wat jullie verwachting is. Gaan jullie naar het ziekenhuis of wordt jullie baby thuis geboren? Vanaf de 38-ste week sta ik ‘stand bye”, dat wil zeggen, we hebben zo nu en dan even app-contact, en zodra de weeën zijn begonnen geef jij of je partner een seintje.  Als de weeën doorzetten spreken we af waar ik heen kom…ziekenhuis? Of blijf je toch thuis?
Ik kom er dan zo snel mogelijk aan. De bevalling duurt bij de één kort, bij de ander wat langer. Geen punt… ik wacht, en maak een reportage van de vorderingen. Geboortefotografie = geduld hebben. :-)

En dan…als je baby geboren is, blijf ik nog voor de eerste uurtjes samen. Even bijkomen, en als er een ouder broertjes of zusje is wordt die opgehaald voor de kennismaking met de nieuwgeborene. Samen kijken naar vingertjes en teentjes…zachtjes over dat kleine bolletje aaien en kijken. Genieten. Uitrusten. Samen.

Moeder met baby in zwart wit
De kennismaking
pasgeboren baby kijkt
Hallo!


Zou je wel meer willen weten over geboortefotografie? En of het mogelijk is dat ik jullie bevalling ook fotografeer? Of als je vragen hebt… Laat maar weten.
Je kunt bellen: 0651188687 maar ook onderstaande contactformulier invullen, ik reageer zo snel als ik kan!

Geboortefotograaf | Geboortefotografie | Bevallingfotografie | Groningen | Winschoten